Voor wie

Borstvoeding is prachtig en zo uniek om aan je kindje te geven. Het is een natuurlijk proces, maar dat wil niet zeggen dat het altijd vanzelf gaat. Soms loopt het anders dan je had verwacht en kan het heel fijn zijn als er een professional komt kijken en met je meedenkt.

Als lactatiekundige IBCLC heb ik geleerd om moeders te begeleiden in alles rondom de borstvoeding. Inmiddels mag ik dit al een aantal jaren doen en heb ik veel ervaring opgedaan, als lactatiekundige, maar ook als jeugdverpleegkundige.

Ben je zwanger of bevallen en heb je vragen over de borstvoeding? Dan kun je bij mij terecht met al je vragen.

 U6A1658 vierkant

In de zwangerschap

Soms kan het fijn zijn om juist voor je bevalling een plan te maken over de borstvoeding. Misschien heb je een slechte ervaring met borstvoeding geven en zou je het dit keer anders willen doen. Dan kan ik je helpen om te bespreken hoe het de vorige keer is gegaan en te bekijken wat er anders kan. Ook kunnen we een borstvoedingsplan maken wat jou handvatten geeft voor na de bevalling.

Ook bij (zwangerschaps) diabetes, fertiliteit of borstoperaties in het verleden kan het verstandig zijn om van te voren het een en ander door te nemen.

*tijdens de voorlichtingsavond krijg je vooraf algemene ins en outs mee over borstvoeding.

Geef je hier op 

zoete melk 707780656

Na de bevalling

Na de geboorte gaat je kindje voor het eerst bij je aan de borst drinken. In het begin is elke voeding een leermoment voor jou en je kindje. Soms kun je hierbij tegen problemen aan lopen. Bijvoorbeeld bij het aanleggen of de productie op gang helpen werkt niet zoals je hoopte. Er komt pijn, onzekerheid en frustratie bij kijken. Graag help ik je daarbij als lactatiekundige, zodat je weer met plezier borstvoeding kunt geven.

Voorbeelden van situaties waar je tegen aan kunt lopen;

 • pijn bij het aanleggen aan de borst
 • pijnlijke tepels die niet of moeilijk genezen
 • onvoldoende groei van de baby
 • (terugkerende) borstontsteking
 • Spruw/candidda
 • Het weigeren van de borst
 • te weinig melk of teveel melk
 • vroeggeboorte/laag geboortegewicht
 • medicijngebruik van de moeder
 • kolven
 • afbouwen van borstvoeding

Je mag me altijd bellen, ook al zijn het kleine vragen. Dus wacht niet te lang met het op tijd vragen van ondersteuning!

Kolven en werken

Wil je graag een kolf aanschaffen maar twijfel je welke geschikt is? Of heb je vragen over hoe je een voorraad opbouwt? Of hoe je dat doet in combinatie met werken?

Maak een afspraak voor advies en het stellen van je vragen. Ook kun je een kolf uitproberen om te kijken of deze bij je past. De juiste maat borstschilden en de goede zuigkracht van een kolf is van groot belang goed te kunnen kolven en voor iedereen anders. Tijdens het consult kan ik je adviseren welke kolf goed werkt voor jou.

Kolf enWerk

Kolf aanschaffen

Je kunt de kolf gelijk aanschaffen, maar dit is niet verplicht. De kolven van Medela, Ardo en Horigen worden verkocht Om je te laten adviseren over een kolf kun je bij mij een afspraak op vrijdagochtend inplannen (op locatie van Kraamzorg B-lief in Honselersdijk).

Bij vragen over het kolven is het ook mogelijk om thuis een afspraak in te plannen. Ik kan dan mee kijken met hoe je kolft en tips geven om het proces te verbeteren. Wil je gaan kolven op je werk en daar een plan voor maken of gedeeltelijk de borstvoeding afbouwen? Dan kunnen we hier samen een plan voor maken.

Heb je al een kolf en twijfel je over het vacuüm? Maak dan een afspraak bij Kraamzorg B-lief om de kolf door te laten meten!

IMG 0834